Wetenschappelijk Bewezen: Vriendschap Op Het Eerste Gezicht Bestaat!

We hebben het allemaal minstens een keer meegemaakt: het moment dat jullie je aan elkaar voorstelden wist je direct dat deze persoon jouw type mens is. Zelfde humor, zelfde interesses: als ze een man was was je direct verliefd geworden. Voor mij was het Cheryl: samen gingen we, 8 jaar geleden, naar Tunesië voor modellenwerk. Ik kende haar niet, zij mij niet. Bij toeval kwamen we naast elkaar te zitten in het vliegtuig. We bleken beide lichtelijk angstig voor vliegen maar misschien nog beter: we bleken beiden extreme weirdo’s te zijn. De vlucht waar ik zo tegenop zag vloog voorbij door alle grappige anekdotes die ze aanhaalde en de gekke dingen die ze me vroeg. Zo is me altijd bijgebleven dat ze wilde weten of er ook tijgers waren in Tunesië. Geweldig vond ik het, nee natuurlijk zijn die er niet maar het feit dat ze het durfde te vragen vond ik enorm tof. Gewoon zonder schaamte, je kunt nu eenmaal niet alles weten haha. De klik die we toen hadden, is er altijd gebleven. Wat me liet nadenken.. vriendschap op het eerste gezicht.. bestaat het echt?

Cheryl & Ik in de taxi in Tunesië 8 jaar geleden.

Cheryl & Ik in de taxi in Tunesië 8 jaar geleden.

Het antwoord is bevestigend. Net als liefde op het eerste gezicht, bestaat vriendschap op het eerste gezicht ook! In 2006 werd in the Journal of Social and Personal Relationships een studie gepresenteerd waaruit bleek dat mensen die direct een connectie met elkaar voelen vaak langdurige vriendschappen hebben. Ondanks dat de eerste indruk die je van iemand krijgt niet altijd klopt, vertrouwen we op ons instinct. Is de eerste indruk goed? Dan voelen we een extra motivatie om een vriendschap te laten werken.

Daarnaast is uit een recentelijk onderzoek gebleken dat bepaalde groepen mensen eerder ‘vriendschap op het eerste gezicht’ zullen ervaren dan anderen. Mensen die zich makkelijk openstellen zullen eerder een ‘vriendschapschemie’ voelen dan mensen die gesloten zijn. Ook is gebleken dat dit voornamelijk vrouwen overkomt: we vertrouwen op ons instinct en onze emoties, iets wat mannen zelden doen.

Kortom: de volgende keer dat je een vrouw ontmoet met wie je een gigantische klik voelt, vraag haar nummer: she may be your next best friend!

Lees ook: Waarom je beter geen vrienden kunt blijven met je ex.