Wetenschappelijk Bewezen: 1 Minuut Sporten Is Net Zo Gezond Als 45 Minuten Sporten!

WTF! Dat was onze reactie toen wij dit nieuws onder ogen kregen.. Uren zwoegen we in de sportschool voor dat perfecte beach lijf, om nu te lezen dat we onze tijd aan het verdoen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat we niet zo hard hoeven te werken in de sportschool om shiny op het strand te verschijnen.

Onderzoekers van de McMaster Universiteit in Canada zijn er namelijk achter gekomen dat een all-out workout van 60 seconden net zoveel resultaat oplevert als een workout van 45-minuten.

De studie richtte zich op Sprint Interval Trainingen die een minuut duurde en een tijdsinzet van 10 minuten in vergelijking tot een Matige-intensiteits training van 50 minuten waarbij er gedurende de gehele 50 minuten werd gesport.

Beide groepen deden de oefeningen 3 keer per week en werden 12 weken gevolgd. De SIT training bestond uit drie keer 20 seconden ‘All-out’ fietsen om vervolgens twee minuten rustig te fietsen voor een periode van 10 minuten totaal.

De MICT training bestond uit 45 minuten fietsen met een heart rate van 70%. Beide groepen hadden een warm-up van twee minuten en een cool down van drie minuten.

En guess what?! Na 12 weken hadden beide groepen een zelfde groei doorgemaakt op het gebied van cardiometabole gezondheid.

De conclusie van het onderzoek: ‘De SIT training bestaande uit 3 minuten van intensief sporten per week, verdeeld over een totaal van 30 minuten is net zo effectief als 150 minuten per week sporten op een middelmatige intensiteit.’

Lees ook: Sporten houdt je gezicht jong & fris!