Vriendinnen Van Het Meisje Dat Stopte Met Social Media: ‘Ze Liegt Om Aandacht Te Krijgen.’

Essena o’Neil is de laatste dagen het gesprek van de dag. Het voormalige Instagram model en social media celeb kwam enkele dagen geleden naar buiten met een emotioneel filmpje waarin ze uitlegde waarom ze haar duizenden Instagram foto’s verwijderde en de omschrijvingen aanpaste en video’s op haar nieuwe website: Let’s Be Game Changers plaatste.

Essen zegt dat ze ernaar uitkijkt om een normaal leven te leiden en dat ze klaar is met de bullsh*t die zich achter de schermen van social media afspeelde. Uiteraard werd ze ontvangen als held, maar een paar mensen – de mensen die haar écht kennen – lijken minder blij te zijn met haar come out.

Volgens YouTube stars Nina en Randa Nelson maakt O’Neill zich schuldig aan “shameless self-promotion.” In een filmpje die de dames postte op hun YouTube page vertelt de tweeling wat zij vinden van Essena’s video. Bovendien leggen de zusjes uit hoe haar tripje naar Los Angeles er daadwerkelijk uitzag en onthullen ze dat Essena haar oude leven een stuk ‘spannender’ neerzette dan het daadwerkelijk was.

De tweeling hadden O’Neill als gast gedurende haar tijd in LA en vertellen dat ze meer dan welkom was gedurende haar verblijf. Bovendien was het vriendje dat ze daar had niet depressief, ze zien haar actie als een grote hoax om nog populairder te worden.

In het filmpje zegt de tweeling:

Essena, het is erg gemeen wat je doet. Je bent niet zomaar gestopt met social media. Je hebt mensen aangevallen door te zeggen dat ze nep zijn en anderen bedriegen. Nee JIJ was nep en bedroog anderen. Het is niet eerlijk om te zeggen dat andere mensen zoiets doen, en om je tripje naar LA als bewijs te gebruiken. Je bent ons excuses verschuldigd. We hoorden vandaag van anderen dat je bij hen hebt gelogeerd toen je hier was. Ze gaven aan dat je ze pijn hebt gedaan met je aanval en dat ze in de war zijn. Dat zie je niet, omdat je alleen jezelf ziet.

Mocht je het originele verhaal gemist hebben (en de afgelopen dagen onder een internetloze steen hebben geleefd). Hier is het in een notendop incl video:

Eerder deze week maakte de succesvolle instagramster Essena O’Neill bekend klaar te zijn met sociale media. Bovendien deed ze een boekje open over het neppe wereldje. De 18-jarige blogster verzamelde de afgelopen jaren ruim een miljoen volgers en plaatste foto’s van food, quotes en haar lijf in de nieuwste kleding op mooie locaties. Deze week maakte de Australische bekend dat dit totaal niet echt was. Op haar nieuwe website wil ze het bedrog aan het licht brengen.

Een week ervoor kondigde Essena via Instagram al aan te stoppen met haar account. De reden die ze hiervoor gaf: ,,Social media is nep.” Ze gaf aan dat ze haar tienerjaren had verspild aan sociale media, haar status en haar uiterlijk. Voor haar stonden Instagram, YouTube en Tumblr op een. En inmiddels voelde ze zich eenzaam door de bubbel. Ze verwijderde daarom duizenden foto’s en veranderde haar Instagramnaam in Social Media Is Not Real Life.

Bekijk haar filmpje hieronder:

Inmiddels is Essena erachter dat het leven zonder die gesponsorde posts toch wel erg duur is. Ze mist de 2000 Australische dollar die ze verdiende met een post. Om zichzelf toch te redden en haar decadente leventje voort te kunnen blijven zetten vraagt ze daarom om een ‘kleine’ bijdrage: “I can’t afford rent right now – it’s like I am embarrassed to admit that I need help. If this is of value to you then please support me because I can’t afford my own real life”, aldus o’Neill. Helpen kan vanaf 10 dollar (voor minder doet ze het niet) via deze website.

Lees ook: De waarheid over de verdiensten van bloggers & vloggers.