Tijdens De AW16 Show Van Topontwerper Tony Cohen Stond Het Vrouwelijk Lichaam Centraal!

Jaa, weer een verhaaltje van mij Marielle voor jullie. ‘Well.. YAY!’ Hoor ik je denken, uiteraard wachten jullie hier altijd met smart op (ik ben nu sarcastisch, dat ben ik vrijwel altijd.). Gisterenavond was ik aanwezig bij de show van Tony Cohen samen met de Nederlandse modepers, ontwerpers en andere BN’ers (ja andere, ik ben ook een BN’er, ja ja wederom sarcastisch) woonde ik het evenement bij! 

Strak in mijn FW-pak voor de show begon.

Strak in mijn FW-pak voor de show begon.

De show vond plaats in de Westergasfabriek en na super chique aankomst in de officiële Mercedes-Benz Fashionweek auto was het tijd om de redcarpet-pic te nemen. De dames voor mij kozen voor een hele heftige poseer-sessie, zelf ging ik voor een wat bescheidener aanpak. Inmiddels heb ik daar spijt van want dit resulteerde in het feit dat ik met een ontzettende niet coole-noob kop op mijn Fashionweek-redcarpet foto sta. CRY! Note to self: voortaan ga ik voor die heftige poseer-sessie. Schijt aan de wereld Y’all!

De show zelf was amazing! Ik vind het persoonlijk heel tof ik dankzij SMKNGUNS nu aan de andere kant sta. Vroeger was ik het model dat op de runway liep, nu ben ik de observerende pers die frontrow mag zitten en haar kritische mening mag uitbrengen.

Tony wist voor zowel de dames als heren een prikkelende Fall/Winter 2016-2017 collectie neer te zetten. Bijzonder vond ik de nadruk op de vloeiende lijnen van het menselijk lichaam. Na afloop mocht ik Tony & Loiza, de prachtige winnares van HNTM, Backstage interviewen.

Tony Cohen – Ontwerper 

In je AW 16 collectie staat het vrouwelijk lichaam centraal. We zien de klassieke a-lijn en geaccentueerde taille terug. Heb je je hierin laten inspireren de social media #bodyhonesty trends?
‘Nee totaal niet. Ik moet bekennen dat ik niet zoveel met social media doe. Facebook & Instagram zijn voor mij voornamelijk een noodzakelijk kwaad. Ik kijk eigenlijk heel weinig online. De vormen in deze collectie zijn ontstaan omdat ik ben gaan werken uit primaire vormen, de basis was een cirkel en zo kwamen we bij deze silhouetten uit. De vrouwelijke vorm komt zeker wel altijd terug in de collecties. Ik vind afwerking fit, stofgebruik erg belangrijk en merk met name in de laatste jaren dat ik meer weglaat dan dat ik bijvoeg. Er komen wel heel veel pas-sessies kijken bij mijn ontwerpen. De items zijn helemaal op het lichaam gesneden.’

Je bent inmiddels 10 jaar bezig, hoe zorg je ervoor dat je collecties spannend houdt en niet in herhaling valt?
‘Of ik niet in herhaling val weet ik niet, uiteindelijk daag je jezelf altijd uit. Maar dat is niet mijn primaire gedachte, je zit in een molen waarin je móet ontwerpen en waarin je collecties móet maken. Er komt zoveel uit in stoffen-land, er zijn zoveel nieuwe bewerkingen en er komt zoveel op ons af dat we eruit moeten halen dat voor ons van toepassing is. Voor mij was de ruit die in deze collectie zat bijvoorbeeld de eerste keer. Daarnaast merk ik dat we de laatste jaren ook steeds meer met zwaardere stoffen gaan werken. Voorheen werkte we voornamelijk met Chiffon zijde en nu zijn de vormen meer robuust.’
Foto: Tony Cohen

Foto: Tony Cohen

Naast ontwerper ben je ook succesvol ondernemer. Ik neem aan dat het zijn van designer een stuk verder gaat dan het ontwerpen van kleding?
‘Het zakelijk aspect is zeker een ongelofelijk groot gedeelte, je bevindt in een te professionele wereld om te denken ‘ik ga alleen maar mooie dingen maken en daarmee red ik het wel.’ De commercie, de verkoop en al het geld erachter speelt een ongelofelijke rol.’
Wat is de kracht van het merk Tony Cohen? 
‘Tony Cohen staat voor vrouwelijkheid, staat voor afwerking, het staat voor een tikkeltje spannend maar wel modern. Ik denk vooral aan fit en dus pasvorm, afwerking en toch een bepaalde eigenheid. Wij zoeken een vrouw die de kleding eigen maakt. Wij zeggen niet de ‘kleding moet de vrouw dragen’ maar ‘de vrouw moet de kleding dragen.’
Foto: Tony Cohen

Foto: Tony Cohen

Een droom van veel ontwerpers is een show tijdens New York Fashionweek. Hoe heb je dit ervaren en hoe bereik je zoiets?

‘Destijds werden wij vertegenwoordigd in Amerika. Daar willen we nu weer naar terug, Nederland is een klein land dus wil je een business opbouwen met dit soort prijzen dan moet je naar het buitenland. Er zijn niet voldoende Nederlandse winkels die dat prijsniveau aankunnen om daar een heel bedrijf op te bouwen, dus je moet naar het buitenland. We waren ook heel succesvol in New York en dus Amerika, helaas liep dat helemaal fout met een partner maar de markt is er dus wel. En of we weer op New York Fashionweek zullen staan dat weet ik niet, dat was toen een uitmonding omdat we daar in de eerste anderhalf jaar heel snel groeiden. We kregen daar de kans om een primetime show te doen, dit hebben we een keer of vijf mogen doen. En dat heeft ons heel veel gebracht.’

Tot slot ben ik benieuwd of je nog dromen hebt die boven aan je lijstje staan?
‘Ik zou toch wel heel graag terug willen naar New York Fashionweek. Dat is toch een geheel andere ervaring, kwa catwalk en ambiance hebben we hier in Amsterdam de mooiste waar ik ooit op geshowd heb. In New York waren de shows in tenten maar daar zit wel de Vogue uit Japan, de Vogue uit Brazilië en de Vogue uit Spanje op de frontrow. En daarmee bereik je in een keer een hele hoop mensen en daar is het me natuurlijk om te doen.’
Backstage samen met mr. Tony Cohen himself!

Backstage samen met mr. Tony Cohen himself!

Loiza  – Winnares Hollands Next Top Model 2015

Is je leven erg veranderd door het winnen van deze titel? 
‘Ja door Hollands Next Top Model heb ik natuurlijk veel bekendheid gekregen. Heel veel pers, aanvragen en opdrachten. Ik ben nu net 21 geworden, ik ben tijdens HNTM gestopt met mijn studie zodat ik me 100% kan focussen op dit werk. Ik ben er echt helemaal voor gegaan, we zijn momenteel heel erg aan het uitzoeken wat goed bij mij past en hoe ik het meeste uit mezelf kan halen. Dus ik ga nu gewoon door en knallen.’

Heb je het gevoel dat je met je deelname en winst iets hebt kunnen bijdrage aan de positie van transgenders in de modellenwereld?
‘Ik weet niet of ik heb bijgedragen er waren natuurlijk al meer bekende modellen die tevens transgender zijn. Ik hoop wel dat ik wat deuren heb geopend en het voor mensen makkelijker heb gemaakt om een bepaalde stap te durven nemen in hun leven.’

Toen je je opgaf voor HNTM heb je niet verteld dat je transgender bent, heb je hier bewust voor gekozen?
‘Klopt, ik wilde mezelf laten zien en niet mijn verhaal. Daarom heb ik ervoor gekozen om het pas later te vertellen en uiteraard hoop ik dat ik mensen hiermee kan inspireren. Ik doe mijn dingen zoals ik ze doe en als ik daar iemand mee kan inspireren is dat een fantastisch iets.’

Inmiddels heb je natuurlijk al aardig wat opdrachten gehad, heb je nog designers of merken waar je absoluut mee wilt samenwerken?
‘Ja haha heb je even? Ik vind Dior & Prada natuurlijk fantastisch om mee te werken maar ook Victoria’s Secret zou ik helemaal niet onaardig vinden. Ik droom groots en ga voor de tofste dingen.’

Je bent zowel bedoeld als onbedoeld een grote inspiratiebron geworden voor andere jongens en meisjes met onzekerheden over hun eigen lichaam. Zou jij hen nog iets willen meegeven?
‘Het klinkt heel cliché maar blijf bij jezelf, zoek mensen op die voor jou belangrijk zijn en waar je goede energie uit kunt halen. Probeer het niet alleen te doen, probeer mensen te zoeken die jou kracht kunnen geven en probeer altijd positief te blijven hoe moeilijk je situatie ook is.’
Backstage met Loisa

Backstage met Loiza