De Feiten En Fabels: Dit Moet Je Echt Weten Over Zonnebrillen!

Een zonnebril beschermt de ogen tegen de felle stralen van de zon en geven je in een handomdraai de uitstraling van een filmster, dat weten we allemaal. Maar klopt het ook dat een bril met grote glazen betere bescherming biedt, en dat donkerder gekleurde brilglazen beter beschermen dan lichtere glazen? Er doen allerlei verhalen de ronde over zonnebrillen, waardoor je soms niet meer weet welke van deze verhalen nu fabels zijn en wanneer we er zeker van kunnen zijn dat het een glashard feit is. De hoogste tijd dus om de belangrijkste feiten en fabels over zonnebrillen op een rijtje te zetten.

Afbeeldingsresultaat voor chiara ferragni sunnies

Feiten

  • Door de weerkaatsing van felle zonnestralen loop je op het water meer kans op oogschade. Bescherm je ogen daarom extra goed tegen UV-stralen en lichtinval wanneer je op het water bent.
  • Niet alleen zijn mannen met baard sexier, ook mannen die een zonnebril dragen scoren extra punten. Het dragen van een zonnebril zorgt voor meer symmetrie van het gezicht en dat vinden vrouwen blijkbaar erg sexy.
  • Zonnebrillen met grote brilglazen beschermen beter tegen de zon. Dit komt omdat grotere brilglazen een groter gedeelte rondom de ogen bedekken, waardoor er minder licht weet door te dringen. Dit geldt overigens alleen als je een zonnebril met de juiste UV-400 filter en het CE-keurmerk draagt; deze haal je bij een erkende opticien.
  • De ogen van kinderen onder de 12 jaar zijn gevoeliger voor zonlicht. De reden hiervoor is dat kinderogen minder pigment bevatten, waardoor  meer licht en UV-stralen worden doorgelaten. Extra bescherming in de vorm van een hoedje is dan ook zeer aan te raden bij jonge kinderen.

Fabels

  • Wat echt een fabel blijkt te zijn is dat donkere glazen beter zouden beschermen dan een bril met lichtere glazen. De mate waarin de zonnebril licht doorlaat ligt namelijk aan de hoogte van de CE-markering; categorie 0 t/m 4. Bovendien moeten de glazen over de juiste UV-400 filter beschikken.
  • Een ander fabeltje is dat je minder kans loopt op oogschade als je in de zon zit achter glas, bijvoorbeeld in de auto. Ook dan kunnen je ogen namelijk verblind worden door de zon, en is het dus belangrijk een goede zonnebril te dragen.
  • Wat ook niet klopt is dat polaroid brilglazen betere bescherming bieden dan gewone zonnebrilglazen. Ze kijken alleen rustiger wanneer je te maken hebt met vervelende, horizontale schittering van de zon zoals bijvoorbeeld op het water of in de sneeuw.