Blonderen: Van Donker Naar Licht Haar. Alle Do’s & Dont’s!

Tja.. we hebben het allemaal gezien op instagram, pinterest en alle andere denkbare platformen waar we oog in oog staan met de mooiste haartrends. Super wit, super shiny, super pretty blonde lokken. Dat je hiervoor naar de kapper moet staat buiten kijf, maar dan nog steeds vraag je je af of blonde lokken voor jou weggelegd zijn. Wellicht is jou haar momenteel zwart en ja dan is zo’n tegenovergesteld bijna wit haarkleurtje toch wel een ver van je bed show.

Foto: The haute pursuit

Foto: The haute pursuit

Als je donker haar wilt blonderen moet je het eerst ontkleuren of blonderen. Het is simpelweg niet mogelijk om zwart, bruin of sterk donkerblond haar lichter te maken zonder het te ontkleuren. Met ontkleuren haal je eerst alle pigment uit het haar waarna elke andere kleur verf goed pakt. Na ontkleuren kan je je haar dus in elke kleur verven die je maar wilt. Uiteraard is dit niet goed voor je haar. Maar dat is blonderen ook niet.

Natuurlijk kan er een hoop mis gaan. Blonderen is een agressieve methode om je haar lichter te maken. Als het niet goed wordt aangepakt krijg je een tegenvallend resultaat. Het is belangrijk dat je een kapper uitzoekt die gespecialiseerd is in extreme kapsels. Laat je haar dan ook altijd behandelen door een professional die weet wat hij/zij doet! Veel kappers weten dat niet en bij een fout kunnen de volgende fouten optreden:

– Het haar krijgt een gele gloed.
– Het haar krijgt een oranje gloed.
– Het haar droogt uit.
– Het haar breekt af.
– Het haar krijgt allemaal verschillende tinten.
– De aanzet heeft een andere kleur dan de punten.
– Je haar kan een groene of blauwachtige kleur krijgen.

Redenen voor deze haarfouten:
Er worden te dikke plukken gebruikt om het haar lichter te krijgen = Vlekken en ongelijke kleuren.

De uitgroei wordt op dezelfde manier behandeld als de punten = Veel te witte uitgroei of te donkere oranje plukken.

Ze gaan net zolang door tot echt alle kleur er uit is = Haar breekt af door vernieling van de proteïne in het haar.

Ze gebruiken te agressieve producten = Uitgedroogd en dof haar.

 

Ze weten vaak niet hoe je de kleur moet corrigeren = het haar krijgt een gele ,oranje of blauwe/ groene gloed

Ze nemen te weinig tijd  om het haar mooi te krijgen.

Zelf doen is nooit een optie. Soms heb je geluk dat je haar zo poreus is dat je precies de goede kleur krijgt of dat je exact de juiste combinatie voor jou haar gebruikt maar 9 van de 10 keer zal het resultaat niet zijn wat je ervan verwacht.

 

De juiste weg naar licht haar.
Er zijn een paar verschillende technieken die je kan ( laten) toepassen om een mooie lichte of blonde kleur te krijgen.

2| Zet verschillende folie plukjes in het haar
Wanneer je in donker geverfd haar een paar highlights zet krijg je al snel een mooi resultaat.

Maar  maak de plukjes niet te wit. Zorg dat je niet een hele grote uitgroei hebt. kijk uit dat de aanzet niet te licht wordt. Doe dit een paar keer vaker en de kleur wordt steeds mooier.

2| Ontkleur het maar niet helemaal blond (tot kleurhoogte 7)
Maak met een laagpercentage je haar heel langzaam lichter tot de kleur ongeveer kleurhoogte 7 is . Gebruik hier voor een blondeer poeder met anti oranje ( blauw pigment). Corrigeer dit met een 7 of 8 askleur met max.  3% activator kijk wel  uit voor de oranje gloed! Maak met een semikleuring een kleur in de kleurwens maar neem voor de punten een lichtere kleur of wanneer de kleur redelijk goed is gecorrigeerd  laat je de lengten en punten met rust. daarna een paar dunne folies voor een mooie natuurlijk effect.

3| Helemaal blonderen
Blondeer eerst de donkere gedeelten sla de aanzet over. Gebruik het liefst een  laag percentage activator.  Wanneer de kleur er redelijk goed uitziet blondeer je het je het hele haar. Corrigeer de oranje / gele gloed. Zet daarna een iets donkere blond tint over naar gelang de rest van de oranje gloed met meer of minder astint. Gebruik wel een goed haarmasker.

Een paar laatste tips die vaak mis gaan:

Kies de juiste verf.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg dus dat je de juiste informatie hebt over welk haarverfproduct je gebruikt. Wanneer je twijfelt over de kleur die je moet nemen, kies dan altijd voor de meest lichte variant. In vrijwel alle gevallen valt de verf in het echt namelijk donkerder uit dan op de verpakking.

Geblondeerd haar is oranje geworden.
Een veelvoorkomende haarverf blunder is dat het haar een oranje of gele gloed krijgt bij het blonderen. Zorg in ieder geval altijd dat je je houdt aan de inwerktijd die op de verpakking staat aangegeven. Een kortere inwerktijd hanteren zorgt ervoor dat er nog veel rode of oranje pigmenten in het haar aanwezig zijn, waardoor het haar oranje uitvalt in plaats van blond. Je kunt dit corrigeren door gebruik te maken van zilvershampoo. Deze shampoo bevat blauwe/paarse pigmenten die de gele/oranje gloed uit je haar haalt. Echter werkt zilvershampoo alleen wanneer het haar niet te sterk geel/oranje gekleurd is.

Semipermanente haarverf
Wanneer het haar echt sterk geel of oranje is geworden door het kleuren, is het goed om dit te corrigeren met een semipermanente haarverf. Deze verf houdt zo’n 24 wasbeurten, is minder schadelijk voor je haar dan permanente verf, en valt vaak iets lichter uit dan permanente haarverf. Om de juiste kleur te kiezen, moet je erop letten dat je een kleur gebruikt die blauwe of paarse pigmenten bevat, om de gele of oranje gloed te corrigeren. Deze pigmenten worden aangegeven door middel van het nummer dat de verf heeft. Kies bijvoorbeeld voor kleur 9.1, of 10.1. Het getal achter de komma bepaald de hoeveelheid blauwe en paarse pigmenten. Let hier dus altijd goed op bij het kiezen van de haarverf.

Behandel het liefst alleen de stukken in het haar die echt geel of oranje zijn. Wanneer het haar bijvoorbeeld aan de onderkant wel de juiste kleur heeft, laat deze dan met rust. Wanneer je deze namelijk ook opnieuw verft, loop je de kans dat het blauw of paars uitvalt.

Lees ook: Nieuwe haarkleuring techniek is bizar maar resultaat is prachtig.