7 Vragen Die Je Als Twintiger Moet Durven Stellen.

Al op erg jonge leeftijd leren we dat vragen stellen of het algemeen niet oke is. Onderbreek je leerkracht niet, houd je vragen voor jezelf tot het einde van een meeting of probeer iets zelf op te lossen zonder direct te vragen. Maar echt, vragen is iets magisch, iets waarmee je een hoop voor elkaar kan krijgen. Door alle strenge regeltjes om vragen zijn we vragen als iets ‘engs’ gaan zien, maar wie niet vraagt wie niet wint! Je dromen kunnen alleen maar uitkomen als je vraagt en werkt voor wat je wilt, erop wachten heeft geen zin. Nee heb je, ja kan je krijgen! Daarom 7 vragen die elke twintiger moet durven stellen.

streetstyle 1

Foto: Colourful Rebel

 

1 | ‘Wil je mijn telefoonnummer?’
Wij vrouwen houden onszelf graag voor dat we traditioneel zijn, dat een man ons mee uit moet vragen. Maar heeft dit echt met traditie te maken of zijn we ook een beetje pussy’s? Op het moment dat jij die lange sexy, dude spot uit je dromen en je stapt niet op hem af loop je wellicht wel een potentieel gelukkige toekomst mis. Durf ook eens op een leuke man af te stappen of vraag of hij je nummer wil als jullie een leuk gesprek voeren, echt je zal geen spijt hebben van deze beslissing!
Noralie: ‘Ik ging een avondje uit met een vriendin, en zag hem direct staan. Hij was knap, leek sociaal en lachte constant. Omdat hij niet naar mij kwam, besloot ik naar hem te gaan en knoopte een leuk gesprek aan. Toen ik naar huis ging vroeg ik of hij mijn telefoonnummer wilde. Hij belde me de volgende dag, inmiddels zijn we 2 jaar samen.’ 

2 | ‘Kunnen we mijn salaris bespreken?’
Ken je waarde als werknemer. De meeste mensen die hoger op komen (in positie of kwa salarisschaal) hebben hier zelf actie toe ondernomen. Leer jezelf te verkopen en weet wat je positieve punten zijn. Een goed functionerende kracht vervangen is tijdrovend en bovendien duur, dus weet je waarde als medewerker als je je goed inzet voor een bedrijf. En of je nu vooruit gaat in verantwoordelijkheden of in geld, het maakt je werk leuker, interessanter en uitdagender. Onthoud: Als je niets vraagt is het antwoord altijd nee.
Aysa: ‘Ik werkte op de HR afdeling van een bedrijf en had bij veel salaris onderhandelingen gezeten, daardoor kende ik de waarde van een goede medewerker en wist dat ik ook zelf van belang was voor het bedrijf. Ik stond altijd klaar, werkte hard en gaf veel voor het bedrijf waar ik werkzaam was. Door deze punten aan te halen in een gesprek heb ik en een leukere functie gekregen en een hoger salaris.’ 

3 | ‘Zullen we een keertje koffie drinken?’
Begeef je je in een nieuw veld waarin je geen connecties hebt? No worries, het mooie aan connecties is dat je ze kunt maken. Stuur potentieel interessante mensen een berichtje en vraag of ze een keertje koffie met je willen doen. Wellicht lijkt dit opdringerig of een nutteloze investering maar echt het zal je verbazen hoe positief mensen hierin staan.
Sammy: ‘Toen ik een jaar in New York ging wonen kende ik er niemand, ik had geen connecties en ook geen baan. Ik begon verschillende mensen op LinkedIn berichtjes te sturen met de vraag of ze me een keer koffie met me wilde drinken. 25 lattes en een aantal maanden verder had ik twee geweldige job offers en kon ik een baan met fantastisch salaris accepteren. Onderschat de power van een face-to-face meeting niet.’

4 | ‘Kan ik je om een gunst vragen?’
Veel van ons helpen anderen graag, maar vragen zelden om een gunst. Ontneem anderen niet het plezier om iets terug te doen! Waar jij het prettig vindt een ander te helpen, vind een ander het even goed heel fijn jou te helpen!
Kayla: ‘Ik help mensen regelmatig door op hun hond te passen, ik help bij het organiseren van feestjes of ik help met verhuizen. Omdat ik klaar sta voor mijn vrienden, krijg ik een hoop waardering en zijn ze zeker bereid iets terug te doen wanneer ik hen nodig heb.’

5 | ‘Kan ik met jullie meelopen?’
Mocht je iets graag willen leren dan staan veel bedrijven er voor open om je een stage aan te bieden, dit hoeft zeker niet fulltime te zijn. Stel je werkt 4 dagen en hebt een dag in de week vrij om iets te leren, benader dat een bedrijf en vraag of je mee mag lopen. Veel bedrijven vinden dit initiatief super en zijn zeker bereid om jou een kans te bieden. Ook al zal dit in veel gevallen onbetaald zijn, de ervaring staat mooi op je C.V. en wellicht rolt er in de toekomst wel iets uit. Je maakt direct een hoop fantastische connecties.
Lieke: ‘Na mijn studie wist ik niet goed wat ik wilde en kon gaan doen. Ik besloot daarom naast mijn parttime baan een stage te doen op het hoofdkantoor van een kledinglabel. Door deze stage kon ik mijn kwaliteiten die niet naar voren kwamen uit mijn C.V. op unieke wijze laten zien. Na een half jaar was mijn stage afgelopen en boden ze me een baan aan.’
6 | ‘Kan ik korting krijgen?’
Het lijkt een kut vraag maar wat kan jou het schelen, bij een ‘ja’ wordt je er beter van bij een ‘nee’ verlies je niets en zeg je lachend: ‘ik kon het altijd proberen!’ en loop je weg. Want eerlijk deze vraag kan je duizenden euro’s schelen. Zowel op designers schoenen als op meubels. Zie het als een spelletje en hou ervan!
Anna: ‘Ik hou van dure items maar mijn portemonnee vindt dat vaak wat minder leuk. Daarom probeer ik regelmatig geld te besparen door korting te vragen. Vaak probeer ik een deal te sluiten als ik die koop kan ik dan die en die voor minder krijgen? Of samen voor die en die prijs? Grote kans dat de verkoper een tegenbod doet dat lager ligt dan de originele verkoopprijs.’

7 | ‘Wat wil ik nou echt?’
Dit is wellicht de meest belangrijke vraag van allemaal. En het is aan te raden hem jezelf regelmatig opnieuw te stellen. Wanneer was de laatste keer dat je een stapje terug nam en jezelf afvroeg wat je nu echt wilde met je leven? Herinner: je hoeft niet met de stroom mee te gaan, je hoeft anderen niet te pleasen. Wat jij wilt is het belangrijkste en wat jou gelukkig maakt moet voor jou op een staan.
Inge: ‘Toen ik mezelf deze vraag stelde merkte ik dat ik het antwoord stiekem allang wist. Ik bleef veel te lang in een relatie hangen die me allang niet meer gelukkig maakte, voornamelijk omdat ik hem geen pijn wilde doen. Ik zette het geluk van een ander boven dat van mezelf en dat is uiteindelijk niet eerlijk.’

Lees ook: 20 dingen die elke vrouw moet weten!