7 Dieet Mythes Die Je Niet Meer Moet Geloven.

We hebben allemaal dat probleem-gebied. De een is niet happy met z’n dijen, de ander met zijn kont en een derde met zijn of haar buikje. Wat zou het heerlijk zijn als er een simpele truc was om die overtollige vetjes zonder te veel moeite kwijt te raken.. helaas zijn veel bekende dieet-adviezen gebaseerd op niets en zijn de resultaten niet wat we hadden gehoopt.. Daarom 7 dieet mythes die je niet moet geloven want het is gewoon zonde van je tijd en moeite! 

Schermafbeelding 2015-07-14 om 17.33.01

Foto: Pinterest

Mythe 1 | Sap-cleanses helpen bij gewichtsverlies.
Uiteraard val je af als je een week lang op alleen maar sapjes leeft. Maar een 3-daagse detox of 7-daagse sapkuur verandert niks aan je eetpatroon. Na je detox-periode is de kans mega dat jij gewoon weer naar die lekkere bak Ben & Jerry’s grijpt. Niet omdat je zwak bent maar gewoon omdat een sapjes-kuur geen way of life is. Zo’n intensief dieet is hoogstens een week vol te houden en bij echt afvallen gaat het om drastische maatregelen die je de rest van je leven zult toepassen.

Mythe 2 | Je moet product X niet eten om gewicht te verliezen.
Uiteraard val je af als je stopt met snoepen en het drinken van frisdrank, maar als je echt wilt afvallen moet je je meer verdiepen in voeding. Wist je bijvoorbeeld dat brood, aardappelen en rijst onwijs veel suikers bevatten? Deze producten zijn opgebouwd uit zetmeel, en zetmeel is niets anders dan lange ketens van glucose. Wist je bijvoorbeeld dat aardappelen hogere suikerpieken veroorzaken dan witte tafel suiker? Eet inplaats van deze etenswaren: groenten, peulvruchten en fruit. Quinoa is ook een goede vervanger.

Mythe 3 | Producten van de gezondheidswinkel helpen bij het afvallen.
Waar je je eten ook koopt je moet echt altijd de labels lezen. Ook producten uit de gezondheidswinkel kunnen een hoge dosis calorieën bevatten. Zodra yoghurt een smaakje heeft weet je bij voorbaat al dat er suiker inzit, ook al staat er dat er geen suiker is toegevoegd. En wat dacht je van Stevia? In veel winkels (zelfs de gezondheidswinkels) wordt Stevia in poedervorm verkocht, als je het label checkt zal je zien dat deze ‘Stevia’ maar voor 3% uit stevia bestaat en voor 97% uit dextrose en dat lieve vriendinnen is gewoon suiker. Indien je een goede Stevia wilt ga dan opzoek naar de vloeibare variant.

Mythe 4 | Gezonde vetten helpen bij het afvallen.
Gezonde vetten zijn beter voor je, dat is zeker waar. Maar elk soort voedsel bevat calorieën en je moet dus nergens te veel van eten. Let goed op je calorie-inname ook als het gezonde vetten betreft.

Mythe 5 | Iedereen verdient een cheat-dag.
Tuurlijk je moet genieten van het leven, maar we spreken uit ervaring als we zeggen dat zo’n cheat-dag het gezonde eten er de rest van de week niet makkelijker op maakt. Het hangt er natuurlijk geheel vanaf wat jij onder een cheat-dag verstaat. Heb jij op zaterdagavond enorm veel zin in kaasfondue en een ijsje toe? Doen! Maar als een cheat-dag voor jou betekent dat je opstaat met vette pannenkoeken, luncht met patat en dineert met een vette pizza en een pak Oreo’s toe dan is dat 1. Zonde van al je harde werk dat je die week hebt verzet 2. Niet prettig want je maakt het jezelf heel moeilijk voor de rest van de week, je hebt zoveel suikers tot je genomen dat je lichaam telkens weer moet ‘ontwennen’.

Mythe 6 | Je hoeft niet te sporten als je je aan een strikt dieet houdt. 
Helaas girls, wie echt gezond wil zijn en een echt strak lichaam wil zal zich toch minimaal 2 keer per week in het zweet moeten werken. En daarbij geldt: elk beetje beweging is iets. Denk niet een workout van 15 minuten heeft geen zin, want echt alle beetjes helpen. Naast gezond eten is sporten tevens belangrijk voor een gezond hart en door bewegen voorkom je veel chronische ziektes.

Mythe 7: Er zijn oefeningen en foods die je een platte buik geven.
Dit is niet waar in die zin, dat er natuurlijk wel voedingsmiddelen zijn die je stoelgang ten goede komen. Dit voorkomt een opgeblazen en volle buik. Maar je kan op geen enkele manier een specifiek gebied ‘trainen’, ja je kan het sterker maken dat wel. Maar afvallen is een proces dat heel je lichaam aangaat, afvallen op een bepaalde plek is simpelweg niet mogelijk.